Welkom op de pagina van ons maatjesproject Bestse Maatjes!

Soms lopen mensen met een hulpvraag rond waar ze iemand bij nodig kunnen hebben. Ze spreken de taal niet, kampen met een psychische of lichamelijke beperking, komen er niet goed uit met hun administratie, ze komen uit een andere cultuur of zoeken simpelweg iemand om eens mee te praten. Door allerlei oorzaken kan iemand - tegen zijn zin - zijn plek in de maatschappij niet lekker vinden. Een maatje kan dan een uitkomst zijn.

Bij maatjesprojecten wordt een persoon of vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld aan een deelnemer. De persoon is gedurende langere tijd coach, mentor, buddy of maatje van mensen die een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Ze gaan samen koffie drinken of wandelen, aan de slag met huiswerk, de Nederlandse taal of de opvoeding van kinderen. Ook is het mogelijk dat twee personen die een maatje zoeken aan elkaar gekoppeld worden. Bij Bestse maatjes werken we in Best hiertoe samen met diverse organisaties. Dit samenwerkingsverband om vraag en aanbod omtrent maatjes bij elkaar te brengen noemen we Bestse Maatjes!

Er zijn diverse soorten maatjes nodig met diverse mate van inzet, tijd, duur, kenmerken en complexiteit. Taalmaatjes, administratieve maatjes, maatjes voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, gezelschapsmaatjes, rolstoelmaatjes, fietsmaatjes, leuke dingen doen maatjes, wandelmaatjes, maatje voor een statushouder/vluchteling en ga zo maar door.

We werken samen met onderstaande organisaties:

 • Archipel Thuis
 • Gemeente Best
 • GGZe
 • Humanitas
 • Lumens
 • MEE
 • MIM Zuidzorg
 • PKN Best Oirschot Beerzen
 • Vrijwillige Thuiszorg BOS
 • Zelfhulpnetwerk
 • Zonnebloem

WBO biedt tevens vanuit haar eigen organisatie verschillende soorten maatjes aan.

Jongerencoaching

Sommige jongeren ondervinden problemen bij de dagelijkse structuur, sociale contacten en/of omgaan met autoriteit. Soms zijn er ook problemen thuis. Wij helpen hen. Samen met de jongere maakt een jongerencoach een toekomstplan. Daarin staan alle stappen die nodig zijn om in de toekomst beter om te gaan met de dagelijkse problemen. De jongere bepaalt zelf het succes van de begeleiding: hij of zij moet er voor openstaan en het vooral zelf doen. 

Ik wil meer informatie of een jongerencoach aanvragen.

Administratieve maatjes

Wij zien met enige regelmaat klanten die moeite hebben met het op orde houden van hun administratie. De oorzaken hiervoor zijn zeer divers. Denk daarbij aan het wegvallen van de partner die dit altijd deed, beginnende dementie, psychische en of fysieke problematiek, oplopende schulden als gevolg van een laag inkomen. Meestal is er sprake van een combinatie van factoren. Tevens nieuwkomers (vluchtelingen/statushouders) hebben soms hulp nodig bij het leren zelf hun administratie te beheren. Deze mensen hebben geen eigen netwerk of de mogelijkheid een betaalde adviseur in te schakelen. Voor hen organiseert WBO het project Administratieve maatjes.

Maatje van een vluchteling/statushouder

Als je ergens nieuw komt wonen, heb je vaak veel vragen. Hoe meld ik me aan bij een sportvereniging? Waar kan ik een bril kopen? Kan iemand met mij mee gaan naar het ziekenhuis? Hele praktische vragen. Maar ook vragen als: Hoe kan ik vrijwilligerswerk vinden? Welke opleiding kan ik gaan doen?

Wil je iemand op weg helpen? Vind je het leuk om in contact te komen met een statushouder (vluchteling met een verblijfsvergunning) bij jou in de gemeente? Heb je af en toe wat tijd over? Dan is maatje van een vluchteling worden iets voor jou!

Ik ben op zoek naar een maatje!

Aanmelden is heel gemakkelijk. Bel met onze organisatie of kom langs bij het infopunt en vertel dat u op zoek bent naar een maatje. We kijken dan wie er tijd heeft om met jou een afspraak in te plannen waarin we bespreken naar wat voor maatje je precies op zoek bent en wat voor persoon het beste bij je past. Ook zullen we dan verder uitleggen hoe het precies allemaal in zijn werk gaat. Naar aanleiding van het gesprek gaan we op zoek naar een maatje.

Ik wil meer informatie of ik wil me inschrijven voor een kennismakingsgesprek.

Ik wil maatje worden!

Maatjes kunnen zowel emotionele als praktische steun bieden. Dit kan op vele gebieden zijn, denkt u bijvoorbeeld aan: iemand die eenzaam is, iemand die een luisterend oor nodig heeft, ontlasten van een mantelzorger, iemand die niet zelfstandig ergens op af durft te stappen, of iemand die door een beperking niet alleen de deur uit kan. Als maatje kunt u allerlei activiteiten ondernemen met de hulpvrager. Denk aan: wandelen, koffiedrinken, fietsen, winkelen, creatief actief zijn etc. Maar als maatje bent u geen verzorger, boodschapper of klusser.

Ik wil meer informatie of ik wil me inschrijven als maatje.

Wat bieden wij aan onze vrijwilligers?

 • Regelmatig trainingen, voorlichting en intervisie bijeenkomsten specifiek voor administratieve maatjes
 • Kantoorfaciliteiten
 • Een enthousiast team van vrijwilligers en beroepskrachten waar je mee samenwerkt
 • Voor alle vrijwilligers: waardering door middel van de vrijwilligersacademie: jaarlijks workshops, lezingen en ontspannende of juist leerzame activiteiten om in jezelf te kunnen investeren