Quote: Doordat WBO voorlichting op onze school gaf over mantelzorg, begrepen veel meer klasgenoten waarom ik niet altijd mee kan naar klassenuitjes.

KLIK HIER VOOR ONS AANBOD VAN ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGWAARDERING

Ben je mantelzorger of ken je iemand die mantelzorger is? Misschien is het antwoord ‘ja’, maar het kan ook zijn dat je het niet weet. Op deze pagina staat belangrijke informatie over mantelzorg. Over wat het inhoudt en welke mensen mantelzorger kunnen zijn. Over waar je met vragen terecht kunt en welke ondersteuning beschikbaar is.

De gemeente Best vindt mantelzorg belangrijk en waardeert mantelzorgers. Daarom zijn er speciale activiteiten en wordt er jaarlijks een cadeautje uitgereikt: het ‘mantelzorgcompliment’. Beide vormen van mantelzorgwaardering lichten we verderop toe.

Wat is mantelzorg
Mantelzorg is de onbetaalde zorg voor iemand die hulpbehoevend is, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, een lichamelijke handicap, geestelijke beperking of ouderdom. Dit kan een partner, kind, vader of moeder zijn. Maar het kan ook gaan om een zus, buurman, vriendin of kennis. Mantelzorg is niet ‘af en toe een keer helpen’. Het is vaak langdurig en intensief; er gaat nogal wat tijd inzitten.

Mantelzorgers hebben een persoonlijke band met de persoon voor wie zij zorgen. Het zijn dus geen professionele hulpverleners en het valt niet onder vrijwilligerswerk. Mantelzorg gaat ook verder dan de ‘normale’ dagelijkse verzorging van bijvoorbeeld een kind of ander familielid. Een bijzondere groep vormen de jonge mantelzorgers: kinderen en jongeren tot 25 jaar die een gezinslid verzorgen.

Jonge mantelzorgers
Voor de groep jonge mantelzorgers tot 25 jaar is speciale ondersteuning beschikbaar.

Mantelzorgwaardering
In 2019 wordt de waardering voor mantelzorgers op twee manieren ingevuld:

Speciale activiteiten
Dit wordt het hele jaar door aangeboden door het Steunpunt Mantelzorg van WBO. Het gaat om ontspannings- en verwenactiviteiten, voorlichtingen, trainingen en workshops. Mantelzorgers doen kennis op, kunnen ervaringen delen of het met elkaar gewoon heel gezellig hebben.

Alle activiteiten staan op de website van WBO, op de pagina Vrijwilligersacademie.

Mantelzorgcompliment
Dit cadeautje ontvangen mantelzorgers elk jaar persoonlijk tijdens een gezellige bijeenkomst. In 2019 bestaat het ‘compliment’ uit een Best Bijzonder bon ter waarde van 75 euro. Deze cadeaubon is in te wisselen bij een groot aantal winkels in Best. Het mantelzorgcompliment moet actief aangevraagd worden.

Aanvragen mantelzorgcompliment
De persoon die zorg krijgt, vraagt het mantelzorgcompliment aan. De aanvraagperiode loopt van 1 september tot 1 december. Aanvragen kan op twee manieren:

 • Via onderstaand digitaal aanmeldformulier.
 • Bij het Infopunt van WBO in Bestwijzer, Zonnewende 173 in Best.

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het mantelzorgcompliment:

 • De persoon die mantelzorg verleent, staat bij het Steunpunt Mantelzorg van WBO ingeschreven als ‘mantelzorger’. Dit kan zo nodig nog geregeld worden bij het Infopunt van WBO in Bestwijzer of via onderstaand digitaal inschrijfformulier.
 • Er wordt minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden mantelzorg verleent.
 • Eén zorgvrager kan maar één mantelzorgcompliment uitdragen en één mantelzorger kan maar één mantelzorgcompliment ontvangen.
 • De andere voorwaarden staan in de ‘Nadere regeling mantelzorgcompliment’ op de website van de gemeente Best.

Vul hier het inschrijfformulier voor mantelzorgers in.

Mocht u al eerder een mantelzorgcompliment vanuit de gemeente ontvangen hebben, dan dient u zich alsnog hierboven aan te melden als mantelzorger om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcompliment.

De inschrijfperiode voor de aanvraag van het mantelzorgcompliment 2019 is verlopen.

Na de aanvraag
Het Steunpunt Mantelzorg van WBO verzamelt en controleert de aanmeldingen, in opdracht van de gemeente Best. Na 1 december krijgen de mantelzorgers per post een uitnodiging voor de uitreiking van het mantelzorgcompliment. Dit gebeurt eind december, tijdens een gezellige bijeenkomst met een hapje en drankje en bijzondere verhalen.

Ondersteuning van mantelzorgers
Mantelzorgers, jong en oud, staan wij bij met:

 • individuele ondersteuning
 • praktische hulp
 • informatie en advies aan scholen, klasgenoten en werkgevers
 • contact met andere (jonge) mantelzorgers
 • een luisterend oor
 • verwijzingen naar andere organisaties, bijvoorbeeld voor ‘vervangende zorg’ zodat het gezin even op adem kan komen
 • folders en brochures binnen Bestwijzer

Meld u zich hier aan bij onze nieuwsbrief voor mantelzorgers.

Wegwijzer Mantelzorg Best en omgeving
De "Wegwijzer Mantelzorg Best en omgeving" is op papier en digitaal beschikbaar. In deze wegwijzer staan alle mogelijke vormen van mantelzorgondersteuning binnen en rondom de gemeente Best. Van praktische hulp tot vervangende zorg, van vervoer tot financiële informatie. Ook biedt de uitgebreide wegwijzer persoonlijke tips voor de mantelzorger.

Vragen
Nog vragen over bovenstaande onderwerpen?
Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg/Infopunt in Bestwijzer, Zonnewende 173, in Best. Het Infopunt is dagelijks geopend van 8.30 tot 12.30 uur. Bellen of mailen kan ook naar 0499 – 770110 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor mantelzorgers.