IMG 7943.jpg3

“Tja, en dan ben je 17 jaar oud en dan krijg je het project ’40 dagen zonder alcohol’ als stage-opdracht…. Dat was natuurlijk wel even schakelen. Officieel mag ik nog niet eens drinken. Maar, weet je…..Ik ben niet heilig en ik ga er niet om heen draaien. Ik drink dus wel eens, ja. Ik ben opgegroeid in een boerendorp waar het heel normaal is dat je al op jonge leeftijd drinkt. Als het kermis is, gaat alle jeugd naar één plek en er zijn weinig jongeren die dan geen alcohol drinken. Ook op school ben je eerder de uitzondering dan de regel, als je nooit drinkt.

Van jonge mensen in mijn omgeving krijg ik veel reacties als “waarom zou ik 40 dagen geen alcohol drinken, ik ben niet gek”. Ik dacht er eerlijk gezegd zelf ook nooit zo over na, maar nu kijk ik er toch echt anders tegen aan. Ik heb me door deze stage opdracht goed verdiept in het onderwerp en als ik dan lees wat alcohol doet met je lijf, dan schrik ik daar van. Ik zou daarom ook tegen andere jongeren willen zeggen: “Kijk gewoon eens een keer op internet wat de effecten van alcohol zijn!” En dat geldt dus voor jong en oud. Daarom doen we dit project samen met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de Seniorenraad. Ook onder ouderen is het belangrijk dat er aandacht is voor dit thema. Het mooie van dit project is dat je het met zijn allen doet. We hebben tussentijds contact, door middel van bijeenkomsten of via sociale media. Zo kun je je ervaringen delen en elkaar inspireren. Ik zou zeggen: Doe mee!”

Meld je nu aan.

Imke Markgraaf doet de opleiding Sociaal Cultureel Werk en loopt dit schooljaar stage bij Jongerencentrum Todo. “Een geweldige plek om stage te lopen. Ik ben betrokken bij allerlei activiteiten. Zo organiseer ik wekelijks de meidenmiddag, waar we elke woensdag met meiden, van negen tot twaalf jaar oud, leuke activiteiten doen en waar nodig ook wat extra hulp of begeleiding bieden. Op donderdagavond is er de activiteit ‘Plexat’, voor jonge statushouders (ex-vluchtelingen) die elkaar en anderen ontmoeten in Todo. Mooi om te zien hoe iets kleins als een persoonlijk gesprekje heel waardevol voor iemand kan zijn. We betekenen echt iets voor de jongeren hier. We draaien niet alleen maar onze activiteiten, maar er zit echt een plan achter. En ik krijg goede begeleiding van de jongerenwerkers. Daardoor leer ik hier super veel.”