IMG 1546Richard Bekkers van WBO:

Best kan niet zonder vrijwilligers

Terwijl de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de hoogst noodzakelijke formele zorg coördineert ten behoeve van woningaanpassing, financiële, medische en psychologische hulpverlening en dergelijke, speelt WBO een centrale rol in de informele zorg door middel van vrijwilligers. Tussen alle drukke werkzaamheden en zijn verhuizing in praten wij daarover met Richard Bekkers, de WBO-specialist op het gebied van vrijwillige inzet.

Even voor alle duidelijkheid: waar staat WBO voor?

Richard Bekkers (RB): WBO staat voor Welzijn Best en Omstreken (tot voor kort Welzijn Best Oirschot).

WBO heeft als doelstelling om er toe bij te dragen dat mensen zich zo goed mogelijk zelfstandig weten te redden en op een prettige manier samen kunnen leven. In dat kader helpen wij mensen om op eigen kracht te kunnen functioneren, richten wij ons ook op jongeren en stimuleren wij tevens vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven. Vandaar ook ons thema “sterk in verbinden”.

In heel veel gevallen schakelen jullie daarbij vrijwilligers in.

RB: Dat klopt. WBO heeft weliswaar een vaste kern van rond de 20 goed opgeleide beroepskrachten plus een aantal stagiaires, maar daarnaast worden wij ondersteund door zo’n 245 vrijwilligers die zich voor onze klanten inzetten. Daar zijn wij erg blij mee. Vrijwilligers zijn nuttig, nodig en onmisbaar. Zonder hen zouden wij het nooit kunnen redden en zouden we onvoldoende mensen kunnen helpen. Zo eenvoudig is dat.

En toch heeft u niet genoeg aan die 245 vrijwilligers!

RB: Zoveel vrijwilligers lijkt een heleboel, maar dat zijn natuurlijk geen voltijdbanen. De gemiddelde vrijwilligerstaak vergt zo’n 3 uur per week en variëert van maaltijdbezorging en administratieve hulp tot aan bestuursfuncties, taalonderricht en persoonlijke begeleiding en aandacht. Vooral die laatste categorie groeit. Wij hebben, overigens net zoals G
GZe, Mee, Zonnebloem en bijvoorbeeld Archipel, steeds meer behoefte aan “maatjes” die een paar uurtjes per week met een klant willen winkelen, wandelen of gewoon willen praten en een kopje koffie willen drinken. Vergeet niet dat veel mensen fysiek beperkt of eenzaam zijn.

Kortom. Op naar het Infopunt in Bestwijzer dus!

RB: Zeker. Op dit moment hebben wij zo’n 80 vacatures die nog moeten worden ingevuld. Ik roep uw lezers dan ook op om op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur eens langs te gaan bij ons Infopunt in Bestwijzer. Daar zitten WBO-medewerkers die op de hoogte zijn van de procedures en die informatie en advies kunnen geven. Maar u kunt natuurlijk ook even op www.vacaturebank.wbo.nl gaan kijken. Daar staat een overzicht van alle vacatures alsmede een korte omschrijving. Mocht u er op deze site niet uitkomen of heeft u hulp nodig bij het vinden van passend vrijwilligerswerk, dan kunt u via de WBO-website een afspraak maken met een vrijwilliger van de vacaturebank. Die helpt u graag verder op weg.