IMG 2105

Sinds ruim twee jaar werkt Nezaket De Bruyn als vrijwilliger bij WBO, Welzijn Best en Omgeving. Haar taak? Potentiële vrijwilligers voorlichten over de mogelijkheden en samen met hen een gepaste vacature vinden.

Nezaket De Bruyn (NB): “Er zijn verschillende manieren waarop mensen zich aanmelden voor een vrijwilligersvacature. Dat kan persoonlijk via ons Infopunt in Bestwijzer, maar ook online via onze vacaturesite: www.vacaturebank.wbo.nl. In beide gevallen is het zo dat men binnen twee weken door mij wordt uitgenodigd voor een intake-gesprek.”

“Dat klinkt nogal officieel, maar het is natuurlijk belangrijk

dat men precies weet wat dat vrijwilligerswerk inhoudt, hoeveel tijd ermee gemoeid is, etc. Daarnaast willen wij uiteraard ook afstemmen of de kandidaat het waarschijnlijk wel leuk zal vinden en willen wij zeker ook even kijken of hij of zij de juiste achtergronden, instelling en vaardigheden heeft. Tijdens zo’n intake-gesprek komt dat allemaal aan de orde. Het is dus een wederzijdse kennismaking. Dat is wel zo prettig voor beide partijen.”

“Naast kandidaten die reageren op een specifieke vacature en die daar wat meer inzicht in willen krijgen zijn er natuurlijk ook mensen die nog een beetje twijfelen over vrijwilligerswerk of die gewoon wat meer informatie willen krijgen over de verschillende mogelijkheden. Ook die personen probeer ik door middel van een persoonlijk gesprek verder op weg te helpen. Door even te praten over hobbies, interesses en ervaring en dergelijke kom je al snel een heel stuk verder. Omdat wij altijd zo’n 80 vacatures in portefeuille hebben kunnen wij altijd wel een passende vrijwilligersbaan vinden.”

“Overigens is het niet altijd zo dat men onmiddellijk met het vrijwilligerswerk kan gaan beginnen. Omdat wij grote waarde hechten aan kwaliteit en sommige werkzaamheden gepaard gaan met specifieke procedures, formulieren, etc. is het soms noodzakelijk om bijgeschoold te worden of om een tijdje mee te lopen met een ervaren collega. Maar bij de meeste vacatures kan men vrijwel direct instappen en kan men al op korte termijn beginnen.”

Een paar kopjes koffie later vragen we Nezaket bij afscheid nog naar de vacatures die WBO nog graag zou zien ingevuld of die moeilijk invulbaar zijn:

“Dat zijn er een paar. Het is best moeilijk om statushouders te plaatsen. Kennelijk is er enige angst of ziet men op tegen eventuele taalproblemen. Wat ook moeilijk is is om vrijwilligers te vinden voor projecten die maar weinig keren per jaar moeten worden uitgevoerd, zoals het ondersteunen van de inschrijving van Schoolsport (2x per jaar) en Seniorenbezoek (1x per jaar langs met vragenlijst). Daarnaast blijft WBO een constante behoefte houden aan “maatjes” die een paar uurtjes in de week met iemand willen winkelen, wandelen of gewoon een kopje koffie willen drinken.”

“Kortom. Ik zou uw lezers willen zeggen, stap tussen 08.30 en 12.30 uur eens binnen bij ons Infopunt in Bestwijzer of kijk op www.vacaturebank.wbo.nl. Wie weet zit men dan op korte termijn met mij aan tafel voor een intake-gesprek. Dat zou leuk zijn. Want Best kan niet zonder vrijwilligers.”