downloadAls u aan vrijwilligerwerk denkt zult u in eerste instantie waarschijnlijk vooral denken aan werkzaamheden die met de zorg te doen hebben: helpen met de maaltijden in verzorgingshuizen, wandelen of praten met senioren, of wellicht cliënten naar een activiteit begeleiden of spelletjes doen in een van de huiskamers van een zorginstelling. Want zorg en vrijwilligerswerk lijken bijna logische partners van elkaar.

Handige handjes

Toch is er ook buiten de zorg een grote behoefte aan vrijwilligers. En vindt u misschien juist

daar het vrijwilligerswerk dat nog beter aansluit bij uw opleiding, achtergrond en/of interesses. Stel bijvoorbeeld dat u nogal handig of technisch bent. Zou u het dan niet leuk vinden om af en toe een ochtend of middag in het repaircafé te komen werken om mensen te helpen met de reparatie van hun kapotte radio, fiets of koffiezet-apparaat? Of gaat u als handy man liever “de baan op” in de klussendienst? Gezellig langs bij mensen om even een spiegel of schilderijtje op te hangen, wat schreve keukendeurtjes af te stellen of om bijvoorbeeld alle sloten en scharnieren langs te lopen en die waar nodig te smeren. Kleine klusjes die vaak blijven liggen en waar de professionele vakman te duur voor is.

Lezen en schrijven

U bent meer iemand met taalgevoel of iemand die van lezen houdt? Wat zou u er dan van vinden om af en toe in de bibliotheek te komen werken of om taalmaatje te worden? In dat laatste geval helpt u statushouders (die overigens meestal best een beetje engels spreken!) een beetje verder op weg in de Nederlandse taal. Dat lijkt ingewikkelder dan het is, maar eigenlijk gaat dat praktisch spelenderwijs door gewoon te praten over dagelijkse dingen of dingen die men in de praktijk tegenkomt. En natuurlijk wordt u niet direct in het diepe gegooid en krijgt u voldoende ondersteuningsmateriaal en hulp van uw collega’s.

Mensenwerk

Trouwens, als we het toch over het werken met mensen hebben. WBO en haar partners zijn eigenlijk altijd wel op zoek naar vrijwilligers die “maatje” willen zijn of die willen worden ingezet in vluchtelingenwerk. U fungeert dan als persoonlijk begeleider van uw cliënten en helpt hen verder op weg in de maatschappij en naar alle loketten en instanties. Ook fungeert u als vraagbaak, bent u luisterend oor en staat u eventueel bij bij het invullen van formulieren en dergelijke. Maar wilt u liever alleen helpen bij de administratie van mensen die daar vanwege hun leeftijd of handicap moeite mee hebben? Overweeg dan eens om administratief maatje te worden. U gaat dan eens in de zoveel tijd langs bij uw cliënt om alle papieren op orde te houden. Wilt u tot slot liever lichamelijk werk verrichten of bent u een natuurvriend(in)? Ook dan is er zeker vrijwilligerswerk voor u te vinden. Denkt u maar aan tuinen bijhouden van seniore particulieren, activiteiten coördineren bij IVN, maaltijden bezorgen of bijvoorbeeld helpen bij evenementen voor het goede doel en dergelijke.

In actie

Kortom, als u zich voor een deel van uw vrije tijd wilt inzetten voor de gemeenschap en u het leuk vindt om andere mensen te helpen, kom dan in actie. En stap eens binnen bij Bestwijzer of kijk op www.vacaturebank.wbo.nl. U bent van harte welkom. Want vrijwilligers zijn nuttig, nodig en onmisbaar.