MantelzorgNL Volwassenen met ouder 6Zet de mantelzorger in het zonnetje!

Mantelzorgers staan meestal niet op de voorgrond. Ze steken veel tijd in de zorg voor een familielid of andere bekende. Onbetaald en belangeloos. De gemeente Best waardeert dit op verschillende manieren. Zo worden mantelzorgers jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van het mantelzorgcompliment. De aanmelding is op 1 september gestart.

Het mantelzorgcompliment 2019 bestaat uit een Best Bijzonder-bon ter waarde van 75 euro. Deze cadeaubon is in te wisselen bij een groot aantal winkels in Best.

 

Voor wie?

Om in aanmerking te komen voor het compliment gelden een aantal regels. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Het mantelzorgcompliment moet aangevraagd worden door de persoon die zorg ontvangt.
  • De persoon die mantelzorg verleent, staat bij het steunpunt mantelzorg van WBO ingeschreven als ‘mantelzorger’.
  • Er wordt minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden mantelzorg verleend.
  • De aanvraag moet uiterlijk op 1 december 2019 binnen zijn.

Hoe werkt het?

Dit jaar voert WBO de organisatie rondom het mantelzorgcompliment uit, in opdracht van de gemeente Best. Een aanvraag indienen kan via een digitaal formulier op www.wbo.nl/mantelzorg. Wie dat lastig vindt, kan terecht in Bestwijzer, bij het Steunpunt Mantelzorg van WBO.

Het Steunpunt Mantelzorg verzamelt en controleert de aanmeldingen. Na 1 december krijgt de mantelzorger per post een uitnodiging voor de uitreiking van het mantelzorgcompliment. Dit gebeurt eind december, tijdens een gezellige bijeenkomst met een hapje en drankje en bijzondere verhalen.

Meer waardering

Ook door het jaar heen zet het Steunpunt Mantelzorg van WBO zich in voor de waardering van mantelzorgers. Er zijn allerlei ontspannings- en verwenactiviteiten, trainingen en workshops. Het volledige aanbod staat op www.wbo.nl/vrijwilligers-academie en is in Bestwijzer op te vragen.

Extra ondersteuning

Mantelzorg geven kan behoorlijk pittig zijn. Soms kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Mantelzorgers kunnen daarom altijd bij WBO terecht voor individuele ondersteuning, praktische hulp, een luisterend oor, advies en lotgenotencontact. Er is een uitgebreide Wegwijzer Mantelzorg Best en omgeving (digitaal en op papier) en speciale aandacht voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar.

Het Steunpunt Mantelzorg is bereikbaar via het infopunt in Bestwijzer, Zonnewende 173, 5683 AB Best. Het Infopunt is dagelijks geopend van 8.30 tot 12.30 uur.