IMG 3406Belinda en Marleen vinden ‘zorgen voor’ vanzelfsprekend

De een zorgt voor haar moeder, de ander voor haar zoons, echtgenoot en vader. Marleen van Eck en Belinda Heeffer uit Best zijn mantelzorger. Wat ze doen, vinden ze vanzelfsprekend. Maar toch, dat jaarlijkse mantelzorgcompliment, dat voelt goed. “Een fijne waardering en écht een cadeautje.” De aanmelding voor 2019 sluit op 1 december.

 

Belinda Heeffer (48) is fulltime huismoeder. Haar man en zoons (19 en 21 jaar) hebben een vorm van autisme. Ook haar alleenstaande, hulpbehoevende vader woont in Best. “Ik heb vroeger in het speciaal onderwijs gewerkt en was vrijwilliger bij de peuterspeelzaal. Op een gegeven moment was dat niet meer te combineren met de zorg thuis. Dus dan loopt dat zo, dat groeit vanzelf.” Belinda is, zoals ze het zelf noemt, de manager van haar gezin. “Ik plan en organiseer alles. Vooral de kinderen hebben ondersteuning nodig. Voor mijn zoons is het vaak lastig om de wereld om hen heen te begrijpen. Daarom ga ik bijvoorbeeld mee naar afspraken om voor de ‘vertaling’ te zorgen.”

Niet op kamers

De moeder van Marleen van Eck (24) heeft muliple sclerose (MS). Al op jonge leeftijd hielp Marleen veel mee in het huishouden. Zes jaar geleden, na de scheiding van haar ouders, werd dat nog meer. “Ik doe de boodschappen, kook vrijwel elke dag, verzorg de tuin en ben taxichauffeur als mijn moeder buiten Best moet zijn. Zelf zag ik me nooit als mantelzorger, maar mensen om mij heen wel.” Marleen studeert aan de Hogeschool van Rotterdam. Ze reist op en neer. “De zorg voor mijn moeder speelt daar zeker een rol bij. Uiteindelijk wil ik wel op mezelf wonen. Maar hoe moet het dan met mijn moeder? Ik worstel daarmee.”

Kies voor jezelf?

Belinda en Marleen hebben veel dezelfde ervaringen. Van de buitenwereld horen ze vaak dat ze meer ‘voor zichzelf moeten kiezen’. “Dan denk ik: dat is makkelijk gezegd. Ga jij die zorg dan overnemen? Het is ook zeker niet zo dat ik het niet wil doen. Het hoort bij mij en ik wíl er graag voor mijn moeder zijn.” Het valt haar op dat in een gesprek mensen snel met ‘oplossingen’ komen. “Vast vanuit goede bedoelingen, maar vaak zijn het oplossingen waar ik vooral moe van zou worden; zoals bij een studentenvereniging gaan.”

Een luisterend oor en gewoon ‘er zijn’ is vaak al genoeg. Belinda vult aan: “Weet je wat ik fijn vind? Als iemand mij uitnodigt om te komen eten of voor een kop koffie. Dat iemand voor jóu kookt en je niets hoeft te doen, alleen maar aanschuiven.” Iets plannen is overigens niet altijd makkelijk. “Gelukkig heb ik een goede vriendin die nooit moeilijk doet als ik iets moet afzeggen omdat er thuis iets speelt. Dat begrip, daar kun je een mantelzorger echt mee helpen.”

Praktische ondersteuning

Overbelasting van mantelzorgers is een actueel onderwerp. Om dit te voorkomen, hebben Belinda en Marleen praktische ondersteuning ingeschakeld. Bij de vader van Belinda komt huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Bij Marleen helpt elke maand iemand met poetsen en rijdt iemand haar moeder naar ziekenhuisafspraken. “Je moet je evenwicht bewaken”, licht Belinda toe. “Toen mijn vader uit het ziekenhuis kwam, ging ik er elke dag heen. Ik merkte dat het te veel werd.”

Dankbaarheid

Mantelzorgen is intensief, maar Marleen en Belinda vinden het belangrijk om aan te geven dat het hen ook positieve dingen brengt. “Ik ben dankbaar voor wat de kinderen mij geleerd hebben. Dat kleine dingen heel waardevol zijn. Door hen ben ik als persoon gegroeid. Vroeger wist ik bij hulpverleners niet goed wat te zeggen. Nu ben ik zelfverzekerd, want ik weet wat mijn gezin waard is.”

Marleen is op jonge leeftijd zelfstandig geworden. “Ik had geen studentenleven nodig om voor mezelf te leren zorgen. Verder heb ik geleerd om flexibel te zijn, goed te organiseren en efficiënt te werken. Ik heb mezelf ook goed leren kennen; ik weet wat ik wel en niet wil en ken mijn grenzen. Maar wat het zorgen me vooral brengt, is de bijzondere relatie met mijn moeder. Ik krijg er veel liefde voor terug.”

Blij met mantelzorgcompliment

Nog tot 1 december kan het mantelzorgcompliment 2019 (een Best Bijzonder-bon t.w.v. 75 euro) worden aangevraagd. Marleen vindt dat echt een cadeautje. “Om iets leuks voor mezelf te kopen in plaats van iets wat ik per se nodig heb.” Het is een fijne waardering, zegt Belinda. “Dat begon al toen ik zag wat mijn zoons op het aanmeldformulier schreven. Zo mooi. Voor mij was dat al een compliment op zich.”

 

 

 

Mensen kunnen telefonisch en fysiek terecht bij het infopunt voor ondersteuning en vragen.
Bestwijzer - Infopunt Zonnewende 173 5683 AB Best

Bel 0499 770 110.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Openingstijden: ma t/m vrij van 8.30 tot 12.30 uur.

Aanmelden mantelzorgcompliment:

Er is wat verwarring omtrent het aanmelden voor het mantelzorgcompliment. De zorgvrager draagt een mantelzorger aan voor het compliment. Dus niet andersom. Wel kan het voorkomen dat de zorgvrager hier niet toe in staat is. U kunt dan namens de zorgvrager het compliment aanvragen, maar dient wel eerste de gegevens van de zorgvrager in te vullen.

Aanmelden als mantelzorger bij het steunpunt mantelzorg:

De mantelzorger dient zich hiervoor aan te melden bij het steunpunt mantelzorg. Wanneer u in het verleden een mantelzorgcompliment heeft ontvangen betekend dit niet dat u automatisch bent aangemeld bij het steunpunt mantelzorg.

Procedure:
Na goedkeuring door de gemeente van de aanmelding ontvangt de mantelzorger begin december per post een uitnodiging voor de uitreiking van het compliment. Wanneer bij de aanvraag de mantelzorger en zorgvrager verwisseld zijn krijgt de zorgvrager deze uitnodiging. De uitgebreide voorwaarden en procedure staat beschreven op de website van WBO op de pagina https://www.wbo.nl/mantelzorg