Wat is de Vrijwilligersacademie
De Vrijwilligersacademie traint vrijwilligers en mantelzorgers en beroepskrachten die met deze doelgroepen samenwerken. Onze cursisten geven aan dat dit bijdraagt aan het werkplezier, motivatie en persoonlijke ontwikkeling van iedereen die voor een ander zorgt.

Ook vrijwilliger worden? Kijk op de Vacaturebank vrijwilligerswerk Best.
Zelf een activiteit aanleveren? Klik hier. WBO helpt u met het onder de aandacht brengen van uw aanbod!

Vrijwilligers en beroepskrachten leren bij de Vrijwilligersacademie de belangrijkste vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen.

Aansluiten bij de behoefte
De Vrijwilligersacademie onderzoekt voortdurend wat de behoefte van vrijwilligers in zorg en welzijn is. Dat doen we door enquetes af te nemen en gesprekken te voeren met onze eigen vrijwilligers en die van andere vrijwilligersorganisaties. Centraal staan de leerwensen van vrijwilligers en coördinatoren van onze partnerorganisaties om ervoor te zorgen dat het aanbod van de Vrijwilligersacademie up to date is en aansluit bij wat mensen en organisaties nodig hebben om hun werk goed, gemotiveerd en geïnspireerd te kunnen doen.

Expertise om aan te sluiten
Onze trainers hebben kennis van theorie èn praktijk, waardoor we altijd een goede aansluiting kunnen maken op het werk en de casuïstiek van vrijwilligers, begeleiders, mantelzorgers, stagiaires, etcetera. We passen de oefeningen en voorbeelden aan op de werkpraktijk.

Samen met andere organisaties in de stad
Het versterken van vrijwilligers doen we in afstemming met andere vormen van ondersteuning van informele zorg in Best, bijvoorbeeld met het steunpunt mantelzorg en Vrijwilligersorganisaties in de zorg en de gemeente Best. 

Voor wie?
Het hele jaar door staan vrijwilligers en mantelzorgers klaar voor een ander. En daarom verdienen zij het om daar iets voor terug te krijgen. WBO (en partners) biedt daarom regelmatig gratis activiteiten aan, zoals workshops, trainingen en andere activiteiten. Een actueel overzicht hiervan vind je hiernaast. Wanneer je op de dikgedrukte tekst klikt word je naar een andere pagina doorverwezen ten behoeve van meer informatie en de mogelijkheid om je op te geven. Mocht je er niet uitkomen of meer informatie nodig hebben dan kun je ons bereiken via het infopunt.

Contactgegevens:
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie: Bestwijzer
Adres: Zonnewende 173, Best
Tel: 0499-770100
www.bestwijzer.nl

Leven met een beperking
Korte workshops over leven met een beperking door Gehandicapten Platform Best.

NIBUD-Basistraining thuisadministratie
Uit deze basistraining haalt de vrijwilliger voldoende kennis en vaardigheden om te starten met het begeleiden van hulpvragers bij de thuisadministratie en/of naar de schuldhulpverlening.

Training ‘signaLEREN’
Als vrijwilliger of mantelzorger ben je degene die bij de mensen thuis over de vloer komt. Tijdens je bezoek kun je veel signalen opvangen maar ben je je hier wel altijd bewust van? 

Evaluatiebijeenkomst administratieve maatjes
Bijeenkomst in een informele sfeer waarbij ervaringen worden gedeeld. Er is ruimte om te bespreken waar je tegen aanloopt, de succesverhalen, tips en tricks voor een succesvolle administratieve ondersteuning van kwetsbare burgers.

Online trainingen van Humanitas 
(Omgaan met emoties, Versterkend gesprek, Netwerkversterking, etc.)

Cursussen van Cultuurspoor Best 
(Mindfulness, Tai Chi, etc.)

Movisie Academie 
(webinars en online trainingen, zowel voor beroepskrachten als voor vrijwilligers)

Cursus Valpreventie

Vrijwilligerswerk.nl 
(Vinden & binden van vrijwilligers, Instructie Verantwoord Alcoholgebruik, Instructie Evenementenverkeersregelaars)

Informatiebijeenkomst Mantelzorgondersteuning
Tijdens deze informatiebijeenkomst zal Richard Bekkers, Coördinator van het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Best (WBO), mantelzorgers meenemen in een algemeen verhaal over mantelzorg en de verschillende vormen van hulp en ondersteuning welke onze gemeente rijk is. Tevens is er ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. (binnekort gepland)